Természeti értékeink

Tartalomjegyzék
Természeti értékeink
2. oldal
Minden oldal

Csongrád Nagyréti Természetvédelmi Terület


A 806 ha területű Csongrád Nagyréti Természetvédelmi Terület a Dél-Tisza völgyben, az ún. Kőröszugban helyezkedik el. Délről 10 km hosszan a Tisza, keletről 5 km hosszan a Körös öleli körül. A Csongrád Nagyréti Természetvédelmi Területet Csongrád felől a fahídon, más néven pontonhídon keresztül érhetjük el. Június végén, az esti órákban itt figyelhető meg legjobban a tiszavirág tömeges rajzása.

Csongrád Bokros-Puszta
Bokros-puszta a Tisza jobb partján Bokrostól 1 km-re északkeletre helyezkedik el. Az északnyugat - délkelet csapásirányban húzódó puszta 5 km hosszú, s átlagos szélessége 1,5 km. Bokros-puszta a Lakitelektől Bokrosig húzódó Alpári-ártéri-öblözet legdélibb része. Tájföldrajzilag a Dél-Tisza-völgy nevű kistájhoz tartozik. A pusztát nyugatról és délről félkörívszerűen határolja az ártér fölé 8-10 méterrel magasodó Bokrosi-szőlőhegy, amely a Pilis-Alpári-homokhát nevű kistáj legdélibb nyúlványa

Körös-Torok


Alacsony nyári vízálláskor lapos tengerpartokra emlékeztető homokfövény fogadja az ide látogatókat. A Tisza bal partján és a Körös jobb partján kezdődik a helyileg védett Csongrád Nagyréti Természetvédelmi Terület. A Körös-torkolata minden évszakban csodálatos panorámával fogadja az ide érkezőket.

Serház-zugi Holt-Tisza


Része a Tisza menti zöldfolyosónak, nádasaiban – főleg az Aranyszigeti részén – többféle védett madárfaj fészkel és költ: barna réti héja, héja, karvaly, pocgém, cserregő nádiposzáta, nádirigó, nádi tücsökmadár, telepesen költ itt a vörös gém.
A parti régió fáinak és cserjéinek védett madárfajai: tövisszúró gébics, széncinege, kékcinege, vörösbegy, zöldike, szürke légykapó. Védett vízi emlős állata: a vidra.


Támogatók

Joomla 1.6 template