Ének-Zenei Általános Iskola

Tartalomjegyzék
Ének-Zenei Általános Iskola
2. oldal
Minden oldal

6640 Csongrád, Szentháromság tér 14.
Tel./fax: 06-63-570-300
www.csongrad.hu/iskolak;
e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Iskolánknak a város egyik legszebb szecessziós épülete ad otthont.
Hétköznapjaink hangulatára jellemző a családias, szeretetteljes, nevelő légkör.
8 osztályos iskola -az 1-2. évfolyamon iskolaotthonos osztályokkal (az iskolaotthon: egésznapos oktatás 16 óráig ; délelőtt és délután a tanítási órákat arányosan elosztva, szabad és önálló foglalkozásokkal tartjuk). Hangoztató-elemző-összetevő módszer az olvasástanulásban, a  Meixner-féle módszerrel kiegészülve. Fontosnak tartjuk, hogy megkönnyítsük a gyerekek számára az "átmenetet" az óvodából az iskolába. Mozgásos játékokkal, mesével, dramatizálással, bábozással, énekléssel, zenéléssel és kézműves foglalkozásokkal szeretnénk elérni, hogy a komoly munka mellett mindenki jól érezze magát, szeressenek a gyerekek iskolába járni.
Tanulólétszámunk általában 360 körüli; 31 nevelő és 7 technikai dolgozó biztosítja a nevelő-oktató munkát.
Tapasztalt, megújulásra nyitott, 2006-ban "Pedagógiai-díj"-jal kitüntetett nevelőtestület.
Emelt szintű ének-zene oktatás (a 2011/2012-es tanévben az ének- zene emelt szintű osztályba várjuk azokat a nagycsoportos óvodásokat, akik szeretnek énekelni, jó a ritmusérzékük, s szüleik fontosnak tartják a teljes emberré formálásban a művészeteket. (A kevésbé jó hangúak és hallásúak is, - ahogy Kodály Zoltán is vallotta - , képezhetőek zeneileg!!)) Hangszeren játszani nem kötelező! A furulyaoktatás az énekóra keretében történik.
Lehetőség a kóruséneklésre. 2007-ben arany minősítést nyert a  Dallam kórusunk.
Rendhagyó énekórák meghívott művészek, művésztanárok közreműködésével.
Csengőnk-dallamcsengő.
A természetismeret emelt óraszámú oktatása (ebbe az osztályba várjuk azokat a nagycsoportos óvodásokat, akiket érdekelnek a bennünket körülvevő világ természeti jelenségei). Iskolánk 1994 óta a Környezetvédelmi Minisztérium programja alapján Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpont.

Az ÖKOISKOLA cím birtokosaként minden tantárgyi órán, tanórán kívül fontosnak tartjuk a környezeti nevelést, a környezetvédelmet, az egészséges életmódra nevelést.
A COMENIUS I. minőségfejlesztő programot sikeresen teljesítettük, a rendszer kiépítése során szerzett tapasztalatokat használjuk céljaink elérése érdekében.
Rendszeresen gyermekopera előadásokat szervezünk. Minden évben az ötödikes zenei osztály egy zenés mesejátákkal készül a Magyar Kultúra Napjára.
Tantervünkben a néptánc és a dráma órák bevezetésre kerültek
A tanítási órákba beépítettük a könyvtárhasználati ismeretek oktatását. Jól felszerelt iskolai könyvtárunk az olvasóvá nevelés fontos központja.
5. és 6. évfolyamon nem szakrendszerű oktatás (matematika, magyar, történelem, természetismeret).
Az iskola sportélete aktív, eredményeink kiemelkedőek.
Úszásoktatás a 1-4. évfolyamon.
Vízilabda 3-8. évfolyamon.
Kajak-kenu oktatás az 5-6. évfolyamon.
Országos bajnok vízilabdacsapatok.
Gyógytestnevelés szakképzett nevelővel.

Fiú labdarúgás minden korosztályban.Támogatók

Joomla 1.6 template