Nyomtatás
PDF
febr.
10

"Tiszavirág vetélkedő" Csongrádon

"Tiszavirág vetélkedő" Csongrádon

 

A Tisza Élővilágának Emléknapja (február 01.) és a Vizes Élőhelyek Világnapja (február 02.)

alkalmából 2017. február 01-én  TISZAVIRÁG környezet-és természetvédelmi vetélkedőt szervezett a Csongrád és Térsége Általános Iskola Galli János Általános Iskolája és Alapfokú Művészeti Iskolája ÖKO munkacsoportja.

 

Előzmények: 2000. január 31-én 22 órakor átszakadt Romániában  a Nagybánya melletti román-ausztrál tulajdonú AURUL bányavállalat cianiddal és és nehézfémekkel telt zagytározójának gátja. Ennek következményeként 50 - 100 tonna súlyos mérgező anyagokat tartalmazó  közel

100 000 köbméter folyékony és lebegő hordalék került előbb a Szamos, majd ezen keresztül a Tisza folyóba.

A mérgező szennyezés február 1-én érte el a Tisza magyarországi szakaszát. A mérgező anyagok közül a cián meggátolta az élőszervezetek  pl. a halak sejtjeinek  légzését, amely  a Tiszában több száz tonna hal pusztulást  okozta - ebből a mennyiségből Csongrádon 3 tonnát szedtek össze.

 

A Tiszában a halakon kívül sokféle élőlény található többek között itt él és fejlődik ki a Tiszavirág, amelynek június végi rajzása csodálatos látványt nyújt a Tisza menti embereknek és az idelátogató turistáknak.

 

A vetélkedőt szervező iskola pedagógusai és a velük szorosan együttműködő Környezet-és Természetvédők Csongrád Városi Egyesülete aggódtak a Tisza élővilágáért, ezért elhatározták hogy minden év február elején Tiszavirág vetélkedő szervezésével irányítják rá a tanulók figyelmét a Tisza és környezetünk természeti értékeire, azok megőrzésére.

A vetélkedőn, amely  17. alkalommal került megrendezésre Csongrád és térsége 7 általános iskolájának  3-4. osztályos tanulói 4 fős csapatokban  mérték  össze tudásukat.

A tanulók elméleti, ügyességi és játékos feladatokat oldottak meg.

Főbb témák: az év fája (vadalmafa) az év madara (tengelic), Bükki Nemzeti Park nevezetességei, veszélyes anyagok keresése a környezetünkben, csomagoló anyagok gyűjtése, mesefigurák az erdőben, lekvárok felismerése kóstolás alapján, kukoricamorzsolás időre.

A vetélkedőn a legmagasabb pontszámot elért 3 csapatot a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ könyv és tárgyjutalomban részesítette. Valamennyi tanuló és iskola a vetélkedő támogatóitól kapott környezet-és természetvédelmi témájú kiadványokat vehetett át, amelyek segíteni fogják a további ismeretek szerzését.

Deák József

elnök

Környezet-és Természetvédők Csongrád Városi Egyesülete

 

 

Írta: Administrator.

Támogatók

Joomla 1.6 template