Nyomtatás
PDF
dec.
07

EURÓPAI MADÁRMEGFIGYELŐ NAP CSONGRÁDON

EURÓPAI MADÁRMEGFIGYELŐ NAP CSONGRÁDON

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1992-ben. Az idei rendezvényre október 1-jén és 2-án került sor. A programon idén 40 ország madártani szervezete, köztük hazánk BirdLife képviselője, az MME is részt vett.

 

Az összesített eredmények alapján legalább 1.070 helyszínen, 24.115 résztvevő figyelt meg 5.8 millió madarat Európában és Közép-Ázsiában!

 

A világ egyik legjelentősebb madártani hagyományával rendelkező Magyarország ismét jól szerepelt az országok közötti játékos versenyben. A helyszínek számát tekintve a harmadik, a résztvevők tekintetében az első, a látott madarak kapcsán pedig ötödikek lettünk:

 

A Környezet-és Természetvédők Csongrád Városi Egyesülete szervezésben október 1-én Csongrád is csatlakozott a programhoz, amelyen 23 fő vett részt.

 

A résztvevők – a Batsányi János Gimnázium tanulói és pedagógusai, egyéb érdeklődök – a Serházzugi Holt-Tisza partján és az Arany-szigeti erdő területén figyelték és számlálták a madarakat.

 

Összesen 90 madarat figyeltek meg. Legnagyobb számban (62) a dankasirályt és tőkés récét (17) lehetett látni. Kevesebb számban lehetett megfigyelni a tengelicet (5), mezei verebet (4), kék cinegét (1), de egy - ezen a területen ritkán előforduló jégmadarat is láttak a megfigyelők.

A megfigyelési adatokat továbbították a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek.

 

A madármegfigyelés során információkat szereztek a résztvevők a madarak tulajdonságairól, táplálékszerzéséről (megfigyelték hogyan kapja el a sirály a halat) . Meghatározták a területen előforduló fafajtákat és egyéb vízparti növényeket.

 

 

Deák József

elnök

 

Környezet-és Természetvédők

Csongrád Városi Egyesülete

 

 

Írta: Administrator.

Támogatók

Joomla 1.6 template