Nyomtatás
PDF
febr.
08

"Tiszavirág Vetélkedő" Csongrádon

"Tiszavirág vetélkedő" Csongrádon

"Tiszavirág vetélkedő" Csongrádon

A Környezet-és Természetvédők Csongrád Városi Egyesülete a Galli János Általános Iskolával (ÖKOISKOLA) közösen 2016. február 01-én 16. alkalommal rendezte meg a TISZAVIRÁG környezet-és természetvédelmi vetélkedőt.

 

A vetélkedő kapcsolódott a Tisza Élővilágának emléknapjához (február 01.) és a Vizes Élőhelyek Világnapjához (február 02.)

Előzmények: 2000 február első napjaiban érte el a Tiszát a Szamoson keresztül az a nagymértékű cianidos és nehézfém szennyezés, amelyet Romániában, a Nagybánya melletti román-ausztrál tulajdonú AURUL bányavállalat okozott

 

A magas cianid koncentráció következtében több száz tonna hal pusztult el a Tiszában, Csongrádon ebből a mennyiségből 3 tonnát Csongrádon szedtek össze.

 

A CIANID SZENNYEZŐDÉS LEVONULÁSAKOR ÖSSZEGYŰJTÖTT HALTETEMEK A TISZA CSONGRÁDI SZAKASZÁN

 

 

A vetélkedő feladatai között szerepel: állat-és növényfajok felismerése, hulladékok gyűjtése és kezelése, memóriajáték, zsákba helyezett termések felismerése tapintással, egyéb környezetvédelmi ismeretek, az év fája (a MEZEI SZIL ) az év madara (HARIS).

A versenyre jól felkészültek a tanulók, nagyon szoros pontszámokat értek el ( 72 – 66,5 pont között teljesítettek).

Helyezések: pontszámok

1. László Gyula Ált. Iskola , Felgyő 72

2. Nagyboldogasszony Katolikus Ált. Isk. , Csongrád, 70

3. Szent László Ált. Isk., Csanytelek 69

4. Piroskavárosi Ált Isk., Csongrád 68

5. Gróf Széchenyi Ált.Isk., Csongrád 67

5. Bokrosi Általános Iskola 67

6. Galli János Ált. Isk., Csongrád 66,5

A KLIK részéről Váradi Gáborné igazgatónő könyvjutalmakat adott át az első 3 helyezett csapatnak, minden csapat oklevélben részesült.

A Környezet-és Természetvédők Csongrád Városi Egyesülete környezet-és természetvédelmi ismeretterjesztő színes kiadványokkal jutalmazta a vetélkedőn résztvevő tanulókat és iskolákat.

Ezeket a kiadványokat a vetélkedő támogatásának céljára a WWF, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Herman Ottó Intézet, TOURINFORM Szeged, Csongrád Megyei Levéltár Csongrádi Levéltára, OPIDIUM Csongrád biztosította.

 

 

Csongrád, 2016. február 02.

Deák József

elnök

Környezet- és Természetvédők Csongrád Városi Egyesülete

Írta: Administrator.

Támogatók

Joomla 1.6 template