Nyomtatás
PDF
febr.
13

Jubileumi Tiszavirág Vetélkedő

JUBILEUMI TISZAVIRÁG VETÉLKEDŐ

CSONGRÁDON

 

 

15 évvel ezelőtt, 2000 február első napjaiban érte el a Tiszát a Szamoson keresztül az a nagymértékű cianidos és nehézfém szennyezés, amelyet Romániában, a Nagybánya melletti román-ausztrál tulajdonú AURUL bányavállalat okozott. A cianid koncentráció olyan magas volt a Tisza vizében, hogy február 9-én az esti órákban - amikor szennyeződés elérte Csongrádot - a Tisza parton tartózkodó emberek keserű mandulára emlékeztető maró hatást éreztek a torkukban.

A magas cianid koncentráció következtében több száz tonna hal pusztult el a Tiszában.

A Tisza élővilágához hozzátartozik a tiszavirág is, a cianid szennyeződés miatt aggódtunk, hogy lesz-e még tiszavirágzás Csongrádon – ezért egyesületünkkel és az Ének-Zenei Általános Iskola Tantestületével 15 évvel ezelőtt úgy döntöttünk, hogy minden év február elején TISZAVIRÁG környezetvédelmi vetélkedőt szervezünk 3-4.osztályos általános iskolás tanulók részére az Ének-Zenei Általános Iskolában, amely közben elnyerte az ÖKISKOLA címet is. Ez a vetélkedő példaértékű, mert máshol megyénkben, de még országos viszonylatban sem tudunk ilyen vetélkedő megrendezéséről.

 

A vetélkedőn Csongrádról és térségéből 7 iskola tanulói vettek részt.

 

A vetélkedő feladatai között szerepelt: a víz és vízpart madárvilága, madárvédelem , egyéb környezetvédelmi ismeretek, az év fája (a KOCSÁNYOS TÖLGY ) az év madara ( BÚBOSBANKA).

Előzetes feladat volt : madáretető készítése újrahasznosítható hulladékok felhasználásával.

 

Minden csapat emléklapot kapott, az első 3 helyezést elért csapatok könyvjutalomban részesültek.

 

A vetélkedő támogatója a Környezet –és Természetvédők Csongrád Városi Egyesülete volt. Két fővel részt vettünk a zsűriben, valamint a TOURINFORM Csongrád, a WWF, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány ajándékaként – környezet-és természetvédelmi ismeretterjesztő színes kiadványokat adtunk át a résztvevő tanulóknak és iskoláknak.

 

 

Csongrád, 2015. február 08.

 


 

Deák József

elnök

Környezet- és Természetvédők

Csongrád Városi Egyesülete

Írta: Administrator.

Támogatók

Joomla 1.6 template